Energiebedrijf Vattenfall gaat tarieven verlagen vanaf 1 april 2023

Energiebedrijf Vattenfall heeft aangegeven dat ze haar tarieven per 1 april zal verlagen. Door de verlaging van de energietarieven zullen de stroomprijzen voor ongeveer 700.000 onder het prijsplafond terechtkomen. Dat heeft het energiebedrijf vandaag bekend gemaakt. De tarieven zullen door Vattenfall verlaagd worden tot net boven het prijsplafond. Omdat echter een groot aantal klanten al een loyaliteitskorting op de prijs voor elektriciteit ontvangt zal voor deze groep de prijs van elektriciteit toch onder het prijsplafond uitkomen. Vanaf april 2023 zullen klanten van Vattenfall 48 cent per kWh voor elektriciteit gaan betalen. Daarnaast betalen ze 1,83 euro per kubieke meter voor het verbruik van gas. Het is natuurlijk wel logisch dat de energiemaatschappijen hun tarieven gaan verlagen.

Waarom zijn de energieprijzen zo hoog?

Er worden namelijk steeds meer vragen gesteld door consumenten over de redenen waarom de energieprijzen zo hoog liggen. De oorlog in Oekraïne heeft wellicht invloed op de prijs van aardgas maar de gasvoorraden zijn rijkelijk gevuld en worden ook nauwelijks leger door de warme wintertemperaturen. Daarnaast wordt veel elektriciteit opgewekt doormiddel van duurzame energiebronnen. De prijs van zonlicht en windkracht is niet omhoog geschoten. Mensen die duurzame energie afnemen zouden daarom ook niet confronteert moeten worden met hogere prijzen voor elektriciteit. De onrust en onvrede neemt toe onder de bevolking. En de ACM kan dan niets anders doen dan een onderzoek instellen naar de manier waarop energieprijzen worden bepaald. Dit onderzoek werd een tijdje terug al bekend gemaakt en is gisteren gestart. Door de ACM werd duidelijk aangegeven dat er geen verdenkingen zijn. De energiemaatschappijen hebben gisteren aangegeven dat ze het onderzoek hadden verwacht. Ze zien het onderzoek met vertrouwen tegemoet.

Consumenten in de kou

Voor consumenten die de afgelopen periode echt in de kou hebben gezeten is het natuurlijk wel wrang dat de energieprijzen pas in het voorjaar worden aangepast en dat de energieprijzen dan voor ongeveer 3 maanden op dat niveau blijven. Een verdere verhoging van de energieprijzen kan daardoor zeker niet worden uitgesloten. Dat brengt voor consumenten en bedrijven nog steeds veel onzekerheden met zich mee. Energiemaatschappijen kunnen na een periode van flinke winsten nu eindelijk een beetje een gebaar van goodwill maken richtingen kun klanten. Dat werd tijd. Nu is het van belang dat de overheid er voor zorgt dat in de toekomst niet meer misbruik kan worden gemaakt van de afhankelijkheid van consumenten van energiebedrijven.