Eerste vehicle-to-gridlaadplein in Nederland geopend

Afgelopen vrijdag is het eerste zogeheten vehicle-to-gridlaadplein van Nederland geopend in Lelystad. Een vehicle-to-gridlaadplein is een bijzondere plek waar elektrische voertuigen hun elektriciteit kunnen afstaan aan een elektriciteitsnet. Op het vehicle-to-gridlaadplein kunnen de voertuigen dus elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Daarnaast kunnen de voertuigen ook op deze plek elektriciteit opnemen. De voertuigen kunnen dus ook opgeladen worden. Dat maakt een vehicle-to-gridlaadplein een unieke plek.

V2G-technologie

Het vehicle-to-gridlaadplein in Lelystad bevat een V2G-technologie. Hierdoor kunnen de auto’s bijgeladen worden maar ook stroom leveren aan een naastgelegen gebouw. Er staan in totaal tien V2G-laadpalen. De elektrische stroom die hier kan worden afgenomen is afkomstig van negentig zonnepanelen. De elektrische stroom wordt beschikbaar gesteld aan de elektrische deelauto’s van MyWheels. Wanneer de deelauto’s de elektrische stroom niet verbruiken kunnen ze deze terugleveren doormiddel van de V2G-technologie. Hierdoor kan de elektrische stroom alsnog worden benut. De afnemer van de elektrische stroom is een naastgelegen pand.

Proeftuin Slimme Laadpleinen

Het vehicle-to-gridlaadplein is aangelegd binnen het kader van de Proeftuin Slimme Laadpleinen. Dit is een programma dat onderdeel uitmaakt van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur. Deze nationale agenda wordt door het ministerie van Infrastructuur en Milieu gesubsidieerd. Mijndomein Energie heeft het vehicle-to-gridlaadplein geopend. Het is een onderdeel van hostingprovider Mijndomein.