Eerste acties Tata Steel zijn aanstaande in juni 2020

De komende tijd kunnen er acties worden verwacht van werknemers bij Tata Steel. De werknemers van deze staalproducent zijn ontevreden over de garanties die het bedrijf biedt met betrekking tot de werkgelegenheid. Door het vertrek van een directeur die zich altijd heeft ingezet voor het baanbehoud zijn veel werknemers ongerust over het behoud van banen bij het bedrijf. De vakbond FNV wil garanties dat personeel in Nederland bij Tata Steel kan blijven werken.

Deze garanties worden echter niet geboden. Daarom zijn de voorbereidingen voor acties bij Tata Steel in volle gang. Dit heeft ook FNV Metaal-bestuurder Roel Berghuis dinsdag 9 juni 2020 laten weten aan de website NU.nl. Vorige week liep het ultimatum al af dat de vakbond had gegeven aan de directie van de staalproducent. Daarom heeft de vakbond de deadline verschoven naar woensdag 10 juni.

Er is echter nog geen toenadering gezocht vanuit het bestuur van Tata steel naar de vakbonden en de werknemers. Daardoor is er volgens Berghuis geen reden om te vermoeden dat er een kans bestaat dat het bedrijf en het personeel dichter bij elkaar gaat komen. De vakbond en het bestuur van Tata Steel zijn het wel met elkaar eens dat de veiligheid van de werknemers gewaarborgd moet blijven tijdens de acties.

Er wordt geen materiële schade of installatieschade aangericht tijdens de acties. Wel willen de werknemers het bedrijf economisch raken. Om die reden hoopt de FNV zoveel mogelijk medewerkers te mobiliseren tijdens de acties. Er komen overigens  meerdere acties. De eerste acties worden de komende dagen al verwacht.