ECB zal met maatregelen komen als inflatie niet stijgt in 2019

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangegeven dat er nieuwe maatregelen zullen worden genomen als de inflatie in de eurozone op een laag niveau blijft. Dat werd dinsdag 18 juni 2019 bekend gemaakt door centralebankpresident Mario Draghi. Hij deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst in het Portugese Sintra. De Europese Centrale Bank hoopt al een tijd op een stijging van de inflatie in de Eurozone. De ECB wil de inflatie graag op bijna twee procent hebben maar dat is nog niet gelukt. De inflatie houdt in feite in dat de prijzen in de Eurozone moeten gaan stijgen maar daarvan is nog nauwelijks sprake.

Onzekerheid
Er is veel onzekerheid onder consumenten en bedrijven waardoor er nog te weinig wordt gekocht en verkocht in Europa. De prijzen in Europa gaan daardoor ook niet omhoog. Daardoor is er ook geen stijging in de inflatie zichtbaar. Er is zelfs sprake van een daling van de inflatie. In de maand mei kwam de inflatie in de Eurozone uit op 1,2 procent. Dit werd dinsdag 18 juni 2019 ook nog bevestigd door het statistiekbureau Eurostat. Draghi van de ECB geeft aan dat er verbeteringen moeten plaatsvinden in het inflatiecijfer. Als deze verbetering uitblijft en de “constante terugkeer van inflatie wordt bedreigd” zijn er aanvullende stimuleringsmaatregelen nodig aldus Draghi. De maatregelen die hij momenteel ter beschikking heeft zijn echter onbekend.

Rente gedaald
Daarover heeft hij dinsdag 18 juni 2019 geen uitspraak gedaan. De ECB heeft de afgelopen tijd wel maatregelen genomen maar na de Europese schuldencrisis is de inflatie eigenlijk nog niet op het gewenste niveau geweest. De rentes zijn wel aanzienlijk gedaald waardoor geld lenen goedkoper is geworden. Meestal heeft dit een aanjagend effect voor de economie. Vooral ook omdat lage rentes er voor zorgen dat sparen ook niet heel aantrekkelijk is voor particulieren. In Nederland zag je in 2018 een aanzienlijke stijging in de vraag naar woningen en andere onroerend goed. Mensen beschouwden een woning als een interessante investering en zelfs bedrijven gingen meer in onroerend goed beleggen. De woningprijzen gingen verder omhoog maar desondanks heeft deze ontwikkeling geen doorslaggevend effect gehad op de inflatie.

Wat kan de ECB doen?
De inflatie daalt namelijk in 2019 omdat mensen dit jaar voorzichtiger zijn geworden. De vraag naar woningen neemt af. Steeds minder mensen zien 2019 als een goed jaar om een woning te kopen. ook andere grote uitgaven worden uitgesteld. Het gevolg is dat de economische groei wordt geremd en de inflatie daalt. Dat zorgt er voor dat de ECB zich moet beraden op nieuwe stappen. Het is echter lastig om in te schatten wat de ECB gaat doen. De rente kan bijna niet verder worden verlaagd. Dan zouden mensen geld toe moeten leggen op hun spaargeld in plaats van rente ontvangen.