ECB verwacht geen renteverlaging door te voeren begin 2024

De Europese Centrale Bank (ECB) zal waarschijnlijk geen renteverlaging doorvoeren begin volgend jaar. Dit heeft Martins Kazaks de president van de centrale bank van Letland en ECB-bestuurder benoemd tijdens een conferentie in het Spaanse Santiago de Compostella. Afgelopen donderdag heeft de ECB inmiddels voor de tiende keer achtereen besloten om de rente te verhogen. Inmiddels is de ECB rente daarmee op het hoogste niveau ooit beland. Sommige beleidsmakers van de ECB zouden een kleine hint hebben gegeven dat er mogelijk een einde is aangebroken voor de renteverhogingen. Verschillende partijen in de economie hopen ook dat de renteverhogingen voorbij zijn. Het voortdurend verhogen van de ECB rente heeft er namelijk voor gezorgd dat er minder geld in de economie terecht is gekomen. Lenen wordt namelijk duurder en mensen geven minder geld uit. Een renteverlaging door de ECB zou daarom voor bepaalde bedrijven en instellingen heel wenselijk kunnen zijn.

Geen verlaging ECB rente op korte termijn

Deze hoop en verwachting wordt echter wel duidelijk ontkracht door mensen die bestuurposities hebben binnen de Europese Centrale Bank. Sommige handelaren verwachten ergens in de loop van de eerste helft van 2024 een renteverlaging tegemoet te kunnen zien. Kazaks geeft aan dat dit een verkeerde gok is. Daarnaast is de loongroei in de eurozone nog niet gepiekt. Het is nog niet duidelijk hoe de inflatie zal afnemen door de renteverhogingen. Dat is namelijk wel het doel van de ECB renteverhogingen, namelijk het verlagen van het inflatiepercentage. Het is daarom volgens Kazaks ook niet uitgesloten dat er geen nieuwe renteverhogingen doorgevoerd zullen worden door de ECB. Een dergelijke ontwikkeling zou namelijk ook volgend jaar kunnen plaatsvinden. Er komt waarschijnlijk geen renteverlaging in komend voorjaar en het begin van de zomer van volgend jaar.

Ook ECB-president Christine Lagarde geeft aan dat er tijdens het overleg niet gesproken is over het verlagen van de ECB rente.