ECB overweegt grotere rentestap donderdag 21 juli 2022

De Europese Centrale Bank (ECB) is op dit moment in overweging om een grotere rentestap door te voeren komende donderdag. Dit bericht werd dinsdag 19 juli 2022 bekend gemaakt door persbureau Reuters. Dit persbureau heeft haar bericht gebaseerd op basis van informatie van ingewijden. Voor het eerst in jaren gaat de ECB komende donderdag haar belangrijkste rentestand verhogen. In eerste instantie zou de rentestand met 25 basispunten worden verhoogd. Dit wordt nu mogelijk een stap van 50 basispunten oftewel 0,5 procentpunt.

De reden waarom de ECB toch mogelijk de rente verder gaat verhogen heeft te maken men de enorme inflatie die bij alle eurolanden aan de orde is. In juni waren de prijzen in de eurozone al 8,6 procent hoger uitgevallen dan een jaar geleden. Dat is de sterkste inflatie die ooit is gemeten. Verder verhogen van de rente is een effectief middel om deze prijsstijging af te remmen. De top van de ECB heeft al in juni aangegeven dat er mogelijk een grotere rentestap zal worden gezet dan de 25 basispunten.

Het verhogen van de rente is vaak een effectief middel om de inflatie te stoppen. Verschillende andere centrale banken hebben hun rente ook al verhoogd. De ECB is op dit gebied wat achtergebleven. Inmiddels heeft de centrale bank van Europa te kennen gegeven dat ze bereid is om toch wat te doen tegen de hoge inflatie. De Britse Bank of England en Amerikaanse Federal Reserve hebben al stappen ondernomen in de strijd tegen de inflatie.