De Europese Centrale Bank gaat de rente nog niet verhogen de komende tijd. Wel is er sprake va de hoogste inflatie decennia. Verschillende organisaties wijzen er op dat veel producten voor consumenten nu veel duurder zijn geworden. Hierbij kun je denken aan woningen maar ook aan energie en voedingsmiddelen. Elke consument in Nederland maar ook in andere Europese landen krijgt te maken met hogere prijzen. Over het algemeen kunnen de hogere prijzen op verschillende manieren worden gestopt. Een manier om dat te doen is het verhogen van de rente van de centrale bank. Door de rente te verhogen wordt geld lenen duurder en komt er automatisch minder geld in de economie terecht. Als dat gebeurd neemt feitelijk het aanbod van geld minder sterk toe waardoor geld meer waard wordt en de inflatie dus lager wordt.
Hoogste inflatie ooit
Bij de eerste monetaire beleidsvergadering van het jaar van de Europese Centrale Bank (ECB) zal gekeken worden welke maatregelen wellicht nodig zijn. In januari lag de inflatie in Europa nog op het hoogste niveau ooit gemeten in decennia. De ECB heeft echter niet de intentie gegeven om de rente op korte termijn te verhogen. Vandaag zal daarom waarschijnlijk geen verandering in dit beleid worden aangekondigd. Dit is overigens opmerkelijk want andere centrale banken hebben wel een dergelijke stap gezet.
Beleid van andere centrale banken
Zo heeft de Federal Reserve (Fed) in de Verenigde Staten de verwachting uitgesproken dat ze in maart de eerste renteverhoging zal doorvoeren. Dit heeft voorzitter Jerome Powell afgelopen week bekend gemaakt. De Bank of England maakte in december 2021 al een renteverhoging bekend en de centrale bank in Noorwegen deed dat in september 2021, en voor de tweede keer in december 2021. Binnen de ECB is overigens grote onenigheid of de rente zo laag moet worden gehouden. Dit heeft ook Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING in Frankfurt, aangegeven.