ECB gaat in 2023 nog geen nieuwe renteverhoging doorvoeren

De ECB oftewel de Europese Centrale Bank gaat na een periode van tien renteverhogingen even een pauze inlassen. De inflatie is in Europa echter nog niet voldoende gedaald om aan de wensen van de ECB te voldoen. Echter is de economie ook niet klaar voor een nieuwe renteverhoging vanuit de ECB. Nieuwe renteverhogingen hebben namelijk een sterk remmend effect op de economische groei. Als er nu een nieuwe renteverhoging zou worden doorgevoerd zullen veel mensen dit kunnen gaan merken. Lenen wordt dan duurder en investeren wordt daardoor een kostbare zaak.

Geen renteverhoging vanuit de ECB

Dat betekent dat de laatste renteverhoging van de ECB heeft plaatsgevonden in september. Toen verhoogde de ECB haar beleidsrente naar vier procent. Dat is het hoogste niveau dat de ECB ooit voor haar rente heeft doorgevoerd. De rente blijft nu vooralsnog op vier procent staan. Toch zijn er de afgelopen tijd ook vanuit banken stemmen opgegaan dat de ECB een nieuwe renteverhoging zou doorvoeren. Het is natuurlijk altijd een kiezen tussen twee kwaden: aan de ene kant minder verlaging van de inflatie en aan de andere kant een rem op de economische groei.

Sparen en lenen

De rente van de ECB werk onder andere door in leningen waaronder hypotheken. Ook werkt de ECB rente door in spaarrentes van bijvoorbeeld banken. Consumenten en bedrijven die geld willen lenen zijn dus niet blij met een hogere ECB rente. Spaarders zouden wel positief kunnen staan tegenover een hogere ECB rente al moet de conclusie worden getrokken dat de ECB rente de afgelopen tijd meer effect heeft gehad op rentes op leningen dan op spaarrentes. De spaarrentes zijn namelijk nauwelijks gestegen dat in tegenstelling tot de rentes op leningen en dus ook op hypotheken.