Duizenden mensen demonstreren 26-06-2016 voor sluiting Belgische kerncentrale

Op zondag 26 juni 2016 hebben ongeveer vierduizend mensen zich in Aken verzameld. Ze hebben daar gedemonstreerd voor sluiting van de Belgische kerncentrale in de plaats Tihange. Tijdens de demonstratie maakte men gebruik van gele paraplu’s. Deze paraplu’s waren voorzien van het nucleaire logo.

Doormiddel van deze paraplu’s wilden de betogers duidelijk maken dat schuilen voor hen onmogelijk is als er ooit een kernramp zal plaatsvinden in de Belgische kerncentrale in Tihange. Deze kerncentrale ligt vlakbij de plaat Aken. Daarnaast ligt ook de Nederlandse plaats Maastricht slechts zo’n 40 kilometer van de Belgische kerncentrale in Tihange.

De demonstratie tegen de kerncentrale werd georganiseerd door de politieke partij die de Groenen wordt genoemd. Daarnaast sloten ook andere tegenstanders van de kerncentrale zich aan bij de demonstratie.  De tegenstanders zijn vooral  bezorgd over de veiligheid van de Belgische kerncentrale.  Er zijn aan het einde van 2015 verschillende defecten in reactoren van de kerncentrales geconstateerd. Ook incidenten uit het verleden spelen een rol bij de bezorgdheid.  Zo heeft zich in het verleden een brand in een niet-nucleair deel van de centrale voorgedaan. In 2015 werden nog scheurtjes in de kerncentrale Tihange 2 geconstateerd.  Deze scheurtjes zouden echter niet groter worden waardoor kerncentrale volgens de Belgische regering nog wel veilig gebruikt kan worden. Deze conclusie is gebaseerd op een onderzoek van experts.

Verschillende buurlanden van België willen dat de Belgische kerncentrale wordt gesloten. De regering van België was eerst ook van plan om de kerncentrale te sluiten maar is van gedachten veranderd.  België zou te weinig elektrische energie uit andere energiebronnen op wekken waardoor de kerncentrale in de toekomst nog noodzakelijk is. Daarom wil de Belgische regering de centrale echter nog jaren openhouden. Pas in 2025 zou België het opwekken van elektriciteit doormiddel van kernenergie stopzetten.

Reactie van Technisch Werken

Kerncentrales die dicht bij de grens staan kunnen natuurlijk voor bezorgdheid zorgen bij de buurlanden.  Vooral wanneer zich technische problemen hebben voorgedaan is er reden tot zorg. Je moet maar op de kennis en expertise van de beheerder van de kerncentrale vertrouwen.  Invloed heb je niet op het beleid. Geen wonder dat men eerst in de communicatie tussen de landen onderling wil gaan verbeteren zodat landen meer vertrouwen in elkaar krijgen. Ook zou men energienetwerken over de grenzen heen moeten aanleggen zodat elektrische energie beter gedeeld kan worden.