Duitse autoproductie in 2019 op laagste niveau in 23 jaar

Duitsland is de belangrijkste autoproducent van Europa. De Duitse auto-industrie wordt ook wel de ‘motor’ genoemd van de Europese industrie. Het gaat echter niet goed met de Duitse autoproductie. De productie van auto’s is in Duitsland vorig jaar naar het laagste niveau in 23 jaar gedaald. Bekende automerken zoals Volkswagen, BMW en Daimler hebben in 2019 in totaal 4,66 miljoen voertuigen geproduceerd. Dat is een daling van 9 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Er is sprake van een dalende vraag vanuit de exportmarkten. Deze terugloop in de vraag naar auto’s voor de export zou volgens branchevereniging VDA een belangrijke oorzaak zijn van de dalende productie van auto’s. De export van auto’s daalde met 13 procent volgens VDA. Met de autoverkoop in Duitsland ging het daarentegen best wel goed. In Duitsland werden in 2019 in totaal ruim 3,6 miljoen nieuwe auto’s geregistreerd. Dat is volgens VDA het hoogste aantal sinds 2009.

Volgens VDA zorgt de verkoop van elektrische voertuigen voor een impuls in de auto-industrie. In 2019 werden in Duitsland in totaal 63.281 elektrische voertuigen verkocht. Met dit verkoopaantal is Duitsland de grootste Europese markt voor elektrische auto’s geworden. In 2020 zou echter wel een daling kunnen plaatsvinden in de verkoop van elektrische auto’s in Duitsland. Deze waarschuwing heeft VDA wel in de media benoemd.