Domotica kan veel geld besparen in 2023

Doormiddel van Domotica en internet of things kan veel geld worden bespaard. Door het slimmer inzetten van apparatuur en verwarming wordt minder energie verspilt. Hierbij kun je onder andere denken aan verwarmingsinstallaties die automatisch uitgaan als mensen een woning verlaten. Ook op het gebied van verlichting zijn deze instellingen te regelen. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde apparatuur alleen aan te zetten als er sprake is van lagere tarieven. Dit kan echter alleen als men zogenaamde dubbeltarieven heeft. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wanneer je precies van plan bent om veel stroom te verbruiken. Als je veel van huis bent en veel apparatuur snachts aan zet dan zou een dubbeltarief handig kunnen zijn. Bij een dubbel tarief is sprake van normaal tarieven en daltarieven.

Deze zogenaamde daltarieven lopen gedurende een bepaalde periode van een etmaal. In het grootste deel van Nederland is er sprake van daluren vanaf 23.00 tot 7.00 uur. In de provincie Noord-Brabant en Limburg is dit van 21.00 tot 7.00 uur. Overdag betaald men een hoog tarief oftewel een normaaltarief. Het daltarief is van toepassing op nachten en vroeg in de ochtend. Daarnaast op zaterdagen, zondagen en op feestdagen. Het is stroomverbruik van wasmachines, drogers en andere installaties kost minder wanneer men deze op daltarieven laat draaien. De periode waarin een daltarief aan de orde is kan worden opgevraagd bij de energieleverancier. Dit kan een behoorlijk percentage schelen.

Doormiddel van programmeren is het mogelijk om wasmachines en drogers in te zetten op daltariefmomenten. Dan hoef je niet op te blijven om de machines zelf aan te zetten op de gewenste momenten. Tegenwoordig hebben steeds meer machines de mogelijkheid om geprogrammeerd te worden. Het loont de moeite om dit te doen. Daarnaast kunnen woningen met zonnepanelen er ook voor kiezen om juist als de zon schijnt stroom te verbruiken. Dan moet de installatie wel zo zijn ingericht dan de opgewekte stroom uit zonnepanelen eerst wordt verbruikt door de apparatuur en niet automatisch teruggeleverd wordt aan het stroomnet.