Dertig procent minder blikjes bij zwerfafval sinds 1 april 2023

Er worden sinds april 2023 minder blikjes bij het zwerfafval gegooid. Vanaf 1 april 2023 wordt er statiegeld in rekening gebracht bij de aanschaf van een blikje risdrank, bier of andere drankjes. Bij het inleveren van deze blikjes in de daarvoor bestemde automaten kunnen mensen een bonnetje ontvangen met daarop het totaalbedrag aan statiegeld dat ze bij de kassa van bijvoorbeeld een supermarkt kunnen ontvangen. Het inleveren van blikjes heeft de nodige problemen opgeleverd de afgelopen tijd vanwege de grote hoeveelheid rommel die de blikjes bij de automaten veroorzaakten.

Blikjes inleveren voor statiegeld

Inmiddels is duidelijk dat ondanks de opstartproblemen meer blikjes worden ingeleverd in Nederland. Er worden binnen blikjes bij het afval gegooid. De daling zou uitkomen op ongeveer dertig procent. Dit bericht werd maandag door demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat bekend gemaakt doormiddel van een brief aan de Tweede Kamer. De daling in de hoeveelheid blikjes werd berekend op basis van de hoeveelheid blikjes die de afgelopen drie jaar bij het afval belanden.

Minder blikjes en flesjes bij zwerfafval

Volgens die meting is de hoeveelheid blikjes die nu bij het zwerfafval is beland de kleinste hoeveelheid in een periode van 8 jaar tijd. Ook het aantal kleine flesjes bij zwerfaval neemt af. Ten opzichte van drie jaar geleden zijn in de eerste helft van dit jaar 63 procent minder flesjes bij het zwerfafval terechtgekomen. Dat is een aanzienlijke afname in vergelijking tot vorig jaar toen 51 procent minder flesjes de prullenbak niet haalden.