Statiegeld op blikjes vanaf 1 april 2023 defintief

Over een paar weken zit er statiegeld op blikjes. Het invoeren van statiegeld op blikjes is niet gemakkelijk geweest. Er zijn jaren discussie aan vooraf gegaan en daarnaast was er ook nog sprake van een aantal maanden uitstel. Het heffen van statiegeld op blikjes is overigens een goed idee. Ieder jaar worden ongeveer 2,5 miljard blikjes verkocht in Nederland met verschillende soorten drankjes. Het aantal blikjes met inhoud dat verkocht wordt is veel meer dan de hoeveelheid aan grote en kleine petflessen bij elkaar in Nederland. Naar schatting worden een miljard meer blikjes verkocht ten opzichte van de petflessen. Het inwinnen van blikjes kan er voor zorgen dat het afval bij de bron wordt gescheiden. Statiegeld Nederland heeft ingeschat dat consumenten in Nederland en bedrijven gezamenlijk ongeveer de helft van de blikjes tot 70 procent van de blikjes zullen gaan inleveren om 15 eurocent retour te ontvangen.

Statiegeld op beschadigde blikjes en flesjes

Blikjes zijn echter gevoelig voor beschadigingen zoals deukjes. Dat kan het soms lastig maken om de blikjes goed in te leveren. Mensen hoeven de blikjes echter niet puntgaaf in te leveren volgens directeur Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland. Dat heeft de directeur bekend gemaakt aan NU.nl. Deukjes hoeven geen probleem op te leveren maar een platgestampt blikje inleveren zou niet of nauwelijks mogelijk zijn. De innamemachines die worden gebruikt om de statiegeldblikjes in te nemen worden ook gebruikt voor de statiegeldflessen. Als deze machines de barcode niet kunnen lezen wordt een inname heel moeilijk. Doormiddel van de barcode wordt namelijk duidelijk dat er voor het blikje of het flesje statiegeld is betaald.

Barcode statiegeld op blikjes

Verschillende blikjes hebben al een barcode waarop dit is ingeregeld alleen zijn de kassa’s nog niet ingeregeld dat je het statiegeld al betaald. Het belangrijkste doel met statiegeld op blikjes is te voorkomen dat blikjes in de berm of in de natuur belanden. Momenteel worden onder het afval in de natuur nog veel blikjes aangetroffen. De overheid heeft in de wet vastgesteld dat recycling gestimuleerd moet worden. In totaal zou 90 procent van de metalen drinkverpakkingen gerecycled moeten worden volgens de wet. Statiegeld is hierbij een middel dat er voor moet zorgen dat iedereen een bijdrage levert aan de recycling van de blikjes net zoals dat op dit moment al gebeurd met plastic flesjes.