Daimler roept honderdduizenden Mercedes-Bens busjes en auto’s terug in 2019

De Duitse autofabrikant Daimler heeft in het laatste kwartaal van 2019 honderdduizenden busjes en auto’s van het merk Mercedes-Benz teruggeroepen vanwege uitstootproblemen met de dieselmotoren. De Duitse toezichthouder Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) heeft opdracht gegeven voor de terugroepactie omdat er volgens deze autoriteit sprake is van illegale uitlaatgastechnologie. Deze illegale technologie werd eerder ook wel sjoemelsoftware genoemd. Volgens Daimler zou het totale aantal auto’s dat teruggeroepen wordt wel een miljoen met elkaar kunnen zijn. Van de Mercedes Sprinter worden in ieder geval 260.000 auto’s teruggeroepen.

Het gaat om exemplaren die voor 2016 geproduceerd zijn. De autofabrikant laat weten dat de getroffen klanten worden geïnformeerd. De diesels die teruggeroepen worden zullen een software-update ontvangen. De huidige software zou de uitstootwaarden kunnen beïnvloeden en is daardoor illegaal. Volgens Daimler is de software niet illegaal. De autoproducent heeft aangegeven volledig te zullen meewerken aan een onderzoek naar de technologie en de werking daarvan. Toch is het niet de eerste keer dat Daimler in verband wordt gebracht met sjoemelsoftware.

Zo heeft het bedrijf in juni 2019 ook de opdracht gekregen om 60.000 dieselauto’s terug te halen vanwege vermeende sjoemelsoftware. Dat heeft het Duitse ministerie van Transport toen bekend gemaakt. Die terugroepactie hield verband met het model GLK 220, dat geproduceerd werd tussen 2012 en 2015. Verder werd in september 2019 een geldboete van 870 miljoen euro opgelegd aan Daimler wegens betrokkenheid bij het dieselschandaal. De autofabrikant zou volgens het Duitse openbaar ministerie sinds 2008 tekort geschoten zijn bij het toezicht op dit gebied.