Coronavirus raakt arbeidsmarkt in maart 2020

De arbeidsmarkt is hard geraakt door de coronacrisis. Daardoor is de vraag naar personeel aanzienlijk gedaald. Het aantal vacatures neemt af op de arbeidsmarkt. Dit heeft BNR op donderdag 2 april 2020 bekend gemaakt op basis van een rondgang. De luchtvaartsector heeft te maken met zelfs een halvering van de vraag naar personeel ten opzichte van 2019. Naast de luchtvaartsector hebben vooral ook het toerisme en de horeca te maken met een daling in de vraag naar personeel.

Gezamenlijk hebben alle sectoren gemiddeld 17 procent minder vacatures dan in dezelfde periode in 2019. Volgens BNR verschilt het aanbod aan vacatures ook per vacatureplatform. Op Textkernel worden 15 procent minder banen vervuld. Op het jongerenplatform Young Capital is er sprake van meer dan een halvering. BNR benadrukt dat een groot deel van deze effecten wellicht van tijdelijke aard zijn. Soms liggen sollicitatieprocedures stil omdat het voeren van sollicitatiegesprekken bij sommige bedrijven niet mogelijk is omdat hieraan contactmomenten verbonden zijn. Deze contactmomenten worden door sommige bedrijven zoveel mogelijk vermeden. Daardoor worden sollicitatieprocedures en aannameprocedures vertraagd.

Er zijn echter ook sectoren die nauwelijks een terugloop in het aantal vacatures hebben. Hierbij kun je denken aan de maakindustrie of IT sector. Ook de farmaceutische industrie is een sector die nog steeds vacatures heeft open staan. Ook de verpleging en de gezondheidsbranche laten geen krimp zien in het aantal vacatures. In deze sectoren is juist sprake van een stijging in het aantal vacatures. Dit heeft voornamelijk te maken met een stijging in de werkdruk vanwege de coronacrisis.