Consumentenvertrouwen Nederlandse consumenten op laagste niveau ooit in juli 2022

Nederlandse consumenten hebben minder vertrouwen in de economie dan ooit tevoren. Dat is  woensdag naar voren gekomen uit cijfers van statistiekbureau CBS. In juli hebben consumenten in Nederland aangegeven dat ze zich meer zorgen maken over de economie dan in de maand juni. Inmiddels is juli de derde maand waarin laagterecord van het consumentenvertrouwen is verbroken.

Consumentenvertrouwen

Sinds 1986 meet het CBS het consumentenvertrouwen elke maand in Nederland. In de mand juli kwam het consumentenvertrouwen uit op -51, in juni kwam het consumentenvertrouwen nog uit op -50. Dat maakt duidelijk dat consumenten nog niet eerder zo pessimistisch waren over de economie. Een min getal maakt duidelijk dat consumenten negatief zijn over de economie een getal boven de nul maakt duidelijk dat mensen positief zijn over de economie.

Zorgen over de economie

Een groot aantal consumenten maakt zich zorgen over de economie. Met name door de hoge inflatie is men bezorgd. De prijzen lopen op en de koopkracht loopt achteruit. Mensen houden daardoor minder geld over. Over het geld dat ze overhouden krijgen ze bovendien nauwelijks rente. De spaarrente is laag maar lenen wordt wel duurder met name voor de aanschaf van een woning. De hypotheekrente is namelijk aan het stijgen.