Consumentenvertrouwen in woningmarkt zwakt af in 2018 door dure woningen

Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt neemt iets af. Dat komt omdat het bestaande woningaanbod voor veel woningzoekers niet betaalbaar is. Bovendien is het aanbod van woningen ook steeds beperkter. Dat zorgt er voor dat veel woningzoekers niet veel vertrouwen hebben in de woningmarkt. Daar bovenop komen nog de strengere regels die van toepassing zijn voor huizenkopers. Hierbij kun je denken aan de strengere regels waaraan huizenkopers moeten voldoen om een hypotheek te bemachtigen.

Het bericht over de woningmarkt werd dinsdag 13 maart gemeld door de Vereniging Eigen Huis (VEH). Voor meer dan een derde van de Nederlanders zal het steeds moeilijker worden om hun eigen woning te verkopen verwacht de VEH. Daarnaast vind ongeveer vijfentwintig procent van de Nederlanders dat 2018 niet een gunstig moment is om een woning aan te schaffen.

Volgens de VEH is het vertrouwen in de Nederlandse huizenmarkt nu al een halfjaar licht aan het dalen. Desondanks vind ongeveer een derde van de Nederlanders dat 2018 een goed jaar is om een woning te kopen. Dit heeft onder andere te maken met de lage hypotheekrente. De VEH verwacht echter dat in 2018 het aantal transacties op de woningmarkt licht zal gaan dalen. Deze daling treed in na het record in 2017.