De verkoop van woningen daalt in Nederland in 2018. De economen van de Rabobank hebben dit verwerkt in een rapport over de woningmarkt in 2018. Hieruit kwam naar voren dat de verkoopprijzen van woningen stijgen maar dat het aantal verkochte woningen afneemt. Het aanbod aan woningen op de woningmarkt slinkt. Dat komt omdat veel woningen de afgelopen tijd al van eigenaar zijn gewisseld en het bestaande woningaanbod dikwijls niet meer aansluit op de behoeften van de woningzoeker.
De hoge huizenprijzen zijn slecht voor het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt. Dat geeft Rabo-econoom Christian Lennartz aan in een toelichting op het rapport. Omdat de woningprijzen hoog liggen neemt het aantal mensen dat terughoudend is op de woningmarkt toe. Mensen die actief zijn op de woningmarkt denken langer naar over de aanschaf van een woning. De hypotheekrente is laag waardoor men meer kan lenen. Op dit moment staan echter vooral woningen in het hogere prijssegment langer te koop. Het aanbod is beperk en de keuze dus ook. Veel mensen hopen dat de ideale woning alsnog wordt aangeboden als ze niet dringend hoeven te vertrekken uit hun huidige woning.
Reguliere eengezinswoningen blijven een grote aantrekkingskracht hebben op de woningmarkt en worden verhoudingsgewijs snel verkocht. Veel oudere woningeigenaren stromen echter niet door naar seniorenwoningen. In plaats daarvan worden veel gezinswoningen nog bewoond door oudere huizeneigenaren waarvan de kinderen al lang het huis uit zijn getrokken. De doorstroom is door deze ontwikkeling beperkt. Het gebrek aan een interessant woningaanbod is voor de woningmarkt een groot probleem.