Chipmachinemaker ASML stapt in 2019 mogelijk uit metaal-cao

Chipmachinemaker ASML is op dit moment in overweging om uit het overleg over de nieuwe metaal-cao te stappen. Als het bedrijf besluit om deze stap te zetten dan zal ASML een eigen bedrijfs-cao opzetten. Het bedrijf uit Veldhoven is niet tevreden over de houding die de vakbond FNV heeft tijdens het overleg. Er zijn al maandenlang acties aan de gang in de metaalsector. Er lijkt echter geen akkoord tot stand te komen. De ondernemingsraad van ASML heeft gevraagd om te kijken naar alternatieven.

ASML-topman Peter Wennink heeft in een interview met Het Financieele Dagblad laten weten dat het overleg over de cao voor de metaal veel te lang duurt. In een reactie geeft hij: “Wij willen wel een cao, en het liefst doe je dat ook met de grootste vakbond. Maar niet ten koste van alles. De hoeveelheid frictie die de bonden creëren is buitenproportioneel, ze berokkenen grote productiebedrijven voor vele tientallen miljoenen schade.”

Volgens de ASML topman is niet alles wat in de metaalsector van toepassing is ook van toepassing is voor ASML. Hij heeft in het interview aangegeven dat hij schat dat slechts twee procent van de werknemers van het bedrijf lid is van een vakbond. Als er zo weinig mensen lid zijn van de vakbond: “Waarom zou ik die bonden dan steeds meer instemmingsmacht moeten geven over onze werktijden? Daar gaat onze ondernemingsraad over.” Een definitieve beslissing heeft ASML nog niet genomen over dit onderwerp.