BSN verdwijnt van voorkant ID kaart en Paspoort naar achterkant

Het Burgerservicenummer (BSN) zal binnen een nog nader te bepalen termijn op de achterkant van paspoorten en ID-kaarten worden weergeven. Deze aanpassing wordt gedaan om identiteitsfraude tegen te gaan. Dit bericht werd bekend gemaakt in een brief van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken. De brief werd gestuurd in reactie op vragen van het CDA-kamerlid Harry van der Molen.

Veel huidige Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten die in de omloop zijn hebben nog een BSN op de voorkant terwijl de nieuwe paspoorten en ID-kaarten al een BSN op de achterkant hebben. Dit is volgens de overheid echter zeer fraudegevoelig. Kwaadwillende mensen kunnen de oude Paspoorten en ID-kaarten misbruiken in combinatie met een naam en bijvoorbeeld rekeningnummer. Als een malafide persoon deze gegevens heeft weten te bemachtigen kan identiteitsfraude gepleegd worden. Veel systemen van overheidsinstanties lezen het BSN nog geautomatiseerd uit. Dit wordt gedaan om onder andere fouten te voorkomen.

De overheid wil dat fraude met ID-kaarten en paspoorten zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt. Daarom moeten binnen zo kort mogelijke tijd de paspoorten en ID-kaarten in Nederland op een andere manier worden gescand en uitgelezen. Knops bespreekt nu met verschillende instanties op welke termijn zij hun processen kunnen aanpassen op het uitlezen van een BSN vanaf de achterkant van een identiteitsbewijs. Het duurt even voordat daar antwoord op komt. Als er antwoord is wordt de Tweede Kamer ingelicht over de voortgang van het proces.