Bouwbedrijven nog niet bezorgd over liracrisis in Turkije in 2018

De Turkse lira heeft in augustus 2018 een behoorlijke waardedaling gehad. Inmiddels lijkt de daling van de lira niet meer zo snel te verlopen als eind vorige week. Dat zorgt er voor dat de beurzen weer wat op adem kunnen komen. Er zijn verschillende bedrijven die een zakelijke relatie hebben met Turkije. Deze bedrijven maken zich niet allemaal evenveel zorgen.

Bouwbedrijven en ingenieursbureaus
Ingenieursbureaus en bouwondernemingen die in Turkije actief zijn hebben momenteel nog weinig zorgen over de ontwikkelingen met betrekking tot de Turkse lira. Een aantal bouwbedrijven hebben in de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad (FD) aangegeven dat de gevolgen voor de meeste bouwondernemingen beperkt blijven. Een aantal bedrijven die in de bouw actief zijn zoals Ballast Nedam en Arcadis geven aan dat de gevolgen van de waardedaling van de Turkse lire tot nu toe beperkt zijn en verwachten dat de gevolgen ook beperkt zullen blijven.

Risico is nog beperkt
Bouwonderneming Ballast Nedam is eigendom van Renaissance. Dit bedrijf is van oorsprong een Turks concern. Daardoor zou er reden tot zorgen kunnen zijn. Toch valt dat wel mee. Het moederbedrijf is internationaal zeer actief en heeft daardoor weinig last van de waarde daling van de lira. Tenminste dat is het vermoeden van Ballast Nedam.

Projecten in Turkije
Arcadis is een organisatie die verschillende projecten uitvoert in Turkije. Het bedrijf werkt onder meer aan het ontwerp van een nieuwe luchthaven in Istanbul. Voor dat Arcadis is dit echter een relatief klein project. Dat geeft het bedrijf aan in een reactie tegen het FD. Het bedrijf Royal Haskoning DHV noemt haar belangen in Turkije bescheiden en spreekt daarom van een klein financieel risico.

Onzekerheid
Het is momenteel echter onduidelijk wat de toekomst gaat brengen. De spanningen tussen Turkije en Amerika zijn nog lang niet opgelost en lijken alleen maar groter te worden. vooral nu bekend werd dat Erdogan van plan is om een boycot in te voeren op Amerikaanse elektronicaproducten zoal IPhones en Smartphones.