Bouwbedrijven BAM en VolkerWessels ontvangen bijna 60 miljoen vanwege missers bij de bouw van grootste zeesluis ter wereld

Het Rijk gaat bouwbedrijven BAM en VolkerWessels bijna 60 miljoen euro betalen vanwege vergissingen voor het bouwproject van de grootste zeesluis in de wereld. De grote vergissing zat met name in de begroting. Zo heeft de bouw van de zeesluis in IJmuiden tientallen miljoenen euro’s meer gekost dan van te voren werd begroot. Afgelopen januari werd de zeesluis geopend door de koning. Het project is dus uiteindelijk goed afgerond maar de kosten zijn aanzienlijk hoger uitgevallen. Daarom moet er geld worden toegelegd. De overheid zou volgens de bouwbedrijven ook gedeeltelijk verantwoordelijk zijn geweest vanwege de oplopende kosten in het project.

Daarom is de kwestie voorgelegd aan een onafhankelijke geschillencommissie. Deze commissie heeft nu geoordeeld dat de bouwbedrijven in het gelijk moeten worden gesteld. Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft dit dinsdag aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. Voor wijzigingen aan contracten met de bouwbedrijven moet Rijkswaterstaat aan de BAM en VolkerWessels onder andere 10,4 miljoen euro betalen. Verder heeft de geschillencommissie de twee bedrijven 49,5 miljoen euro toegekend wegens de kosten die ze moesten maken door alle vertragingen die het bouwproject had opgelopen.