Bam heeft lagere winst door problemen bij bouw zeesluis in 2017

De jaarcijfers van BAM vallen lager uit door de problemen met de zeesluis in IJmuiden. Het bouwbedrijf heeft achter nog wel een winst weten te behalen van 12,5 miljoen euro. Dit is echter maar een fractie van het bedrag dat het bedrijf eerder had behaald in 2016. In dat jaar had het bedrijf bijna 47 miljoen euro overgehouden.

Zeesluisproject
Rob van Wingerden de topman van BAM heeft aangegeven dat hij het verlies op de zeesluis in IJmuiden betreurd. De tegenvallen en problemen die hier uit voortvloeiden zorgden voor een kostenpost van bijna 70 miljoen euro. Op deze tegenvaller na heeft het grootste gedeelte van het bouwbedrijf gepresteerd in de lijn van de verwachtingen van de directie. In 2017 kwam het resultaat voor belastingen uiteindelijk uit op 63,3 miljoen euro. Dit bedrag was in 2016 nog 102,7 miljoen euro.

De tegenvallende winst komt niet als een verassing want BAM had aan het einde van 2017 al bekend gemaakt dat er miljoenen afgeschreven zouden moeten worden op het zeesluisproject. Dat bericht zorgde er toen al voor het aandeel van het bouwbedrijf aanzienlijk in waarde daalde. Op woensdag 21 februari 2018 heeft het bouwbedrijf toch bekend kunnen maken dat er een hoger dividend wordt verwacht. Ook heeft het bedrijf het over een ”solide financiële positie”.

Orderportefeuille
De BAM heeft een orderportefeuille die groeiende is. Dat betekend dat het bouwbedrijf steeds meer opdrachten weet binnen te halen. Aan het einde van 2017 had de BAM voor 11,6 miljard euro aan projecten in haar orderportefeuille. In dezelfde periode in 2016 was de orderportefeuille nog 10,2 miljard euro waard. Het bedrijf heeft echter wel geleerd van de afgelopen jaren en heeft haar bedrijfsvoering op aangepast. Zo opereert het bedrijf gedisciplineerder in de markt en maakt de BAM zorgvuldige afwegingen bij het aannemen van projecten.