Bestuurslid ECB stapt op per 31 oktober 2019

Op donderdag 26 september 2019 werd bekend gemaakt dat het ECB-bestuurslid Sabine Lautenschläger gaat opstappen per 31 oktober. Vanaf dat moment is ze geen bestuurslid meer van de Europese Centrale Bank (ECB). Haar termijn bij de ECB zou pas over twee jaar aflopen. Daarom is haar besluit behoorlijk opmerkelijk. In de geschiedenis van de Europese Centrale Bank is het de afgelopen jaren maar een paar keer gebeurd dat iemand voor het einde van het dienstverband is opgestapt. ECB-bestuurslid Sabine Lautenschläger zou het vijfde lid zijn die een dergelijk besluit heeft genomen.

Er wordt door de ECB geen officiële reden gegeven voor haar vertrek. Wel is bekend dat Lautenschläger een uitgesproken tegenstander is van het opkoopbeleid van de ECB. Dit opkoopbeleid wordt weer hervat binnen korte termijn. De ECB vermoed namelijk dat dit opkoopbeleid een gunstige uitwerking heeft op de economie. Niet iedereen is het hier mee eens. Alisten vermoeden dat Sabine Lautenschläger bij de ECB vertrekt vanwege de koers van deze centrale bank.

ING-econoom Carsten Brzeski heeft in een reactie het volgende aangegeven: “Als Lautenschlägers vertrek echt te maken heeft met haar verzet tegen het opkoopbeleid van de ECB, zou het de kloof binnen het bestuur groter maken”. De ECB is volgens de econoom fragiel. Er is namelijk veel weerstand geweest tegen bijvoorbeeld het laatste beleidsbesluit. Deze weerstand wordt ook steeds breder gedeeld. DNB-president Klaas Knot heeft zich bijvoorbeeld ook uitgesproken tegen de steunmaatregelen. Over het algemeen worden meningsverschillen over het beleid van de bank binnen de raad gehouden en niet naar buiten gebracht. Het feit dat dit nu wel gebeurd maakt duidelijk dat de ECB minder stevig staat en dat mensen in de top van deze bank het niet allemaal met elkaar eens zijn.