Banken: prijsstijging op woningmarkt zal afzwakken in 2019

De afgelopen maanden zijn consumenten en huizenzoekers overspoelt met berichten over de stijgende huizenprijzen. Net als de periode vlak voor de economische crisis krijgen veel mensen de indruk dat de huizenprijzen alleen maar omhoog kunnen gaan. Dat is natuurlijk een interessant perspectief maar het verleden heeft geleerd dat dit niet de werkelijkheid is. Als de huizenprijzen gedurende een bepaalde periode aanzienlijk stijgen is er wat aan de hand. Dat is ook het geval in 2018. Dit jaar zijn er namelijk maar weinig woningen beschikbaar en de vraag naar woningen is groot. Daardoor zijn de woningprijzen gestegen. Dit is echter niet omdat woningen meer waard worden maar omdat vraag en aanbod niet in balans zijn.

Woningprijzen stijgen langzamer
Deze situatie zal op den duur verdwijnen. Ook de economen van ING en Rabobank verwachten dat de prijsstijging op de woningmarkt volgend jaar gaat afzwakken. Desondanks zullen de prijzen van de huizen de komende jaren over de gehele linie wel iets gaan stijgen. Maar de prijsstijging zal wel afnemen. ING-econoom Marten van Garderen geeft aan: ”Bij economische groei en een groeiende bevolking hoort eigenlijk een stijging van de huizenprijzen”. Volgens de econoom is het zogenaamde inhaaleffect van de woningmarktcrisis inmiddels wel uitgewerkt. In 2018 zullen de woningprijzen van de ING gemiddeld nog 8,5 procent gaan stijgen.

Drie ton
Voor 2019 wordt echter een stijging van 4,4 procent geraamd. De Rabobank zit met haar schattingen wel een beetje uit de buurt van de schatting van de ING. De Rabobank denkt dat in 2019 nog een stijging van 7 procent zal worden behaald voor de woningprijzen. Rabo-econoom Nic Vrieselaar geeft echter zelf over deze schatting aan dat deze met een “korreltje zout” moet worden genomen. Vermoedelijk zal de gemiddelde woningprijs in Nederland binnen niet al te lange tijd boven de 3 ton liggen volgens de Rabobank econoom.