Autofabrikant Lada gaat in 2017 ongeveer 6000 werknemers ontslaan

AvtoVAZ is een Russische autofabrikant die tevens de producent is van het automerk Lada. Het bedrijf AvtoVAZ heeft in de stad Toljatti nog een van de grootste autofabrieken ter wereld. Deze fabriek is nog afkomstig uit de tijd van de Sovjet-Unie. In die periode had de Italiaanse onderneming Fiat samen met Rusland een plan om een goedkope ‘Russische Fiat’ te gaan bouwen. De naam van de fabriek Toljatti, is vernoemd naar een Italiaanse communist genaamd Palmiro Togliatti. In 1970 hadden de eerste auto’s de fabriek verlaten. Een bekend basismodel van deze autofabriek was de VAZ2101. Dit type auto werd in Nederland als Lada 1200 verkocht.

Inmiddels is deze autoproducent marktleider in Rusland. Het bedrijf zit echter in moeilijkheden waardoor er noodgedwongen personeel ontslagen moet worden. Sinds 2012 heeft AvtoVAZte maken met een daling in de autoverkoop. In de jaren 2015 en 2016 heeft het bedrijf zelfs miljarden verlies geleden.

Daarom wil het bedrijf haar personeelsbestand aanzienlijk laten inkrimpen. In totaal moet het bedrijf naar eigen zeggen achtduizend werknemers ontslaan. Hiervan zouden 6000 werknemers ontslagen worden in 2017. Voor het jaar 2018 is een ontslagronde van nog eens 2200 werknemers gepland. Het autoproducerende bedrijf staat in het district Samara aan de rivier de Wolga. De autoriteiten van dit district hebben maandag 17 juli 2017 beloofd dat ze zullen proberen zoveel mogelijk werknemers te helpen bij het vinden van een andere baan bij een andere organisatie.