Aluminiumfabriek Aldel krijgt uitstel van betaling gekregen in oktober 2022

De Delfzijlse aluminiumfabrikant Aldel produceert al maanden geen aluminium meer en ligt al sinds de maand september stil. Er zijn veel ontslagen gevallen en de 25 werknemers die nog binnen het bedrijf werken houden het bedrijf in de waakvlamstand. Ondanks dat nemen de kosten voor het bedrijf toe. Daarom heeft het bedrijf uitstel van betaling moeten vragen. Dit uitstel heeft het bedrijf gekregen van de rechtbank in Groningen volgens een bericht van de NOS.

Voor het produceren van aluminium is veel energie nodig. Nu de energieprijzen op een recordniveau zijn beland is het voor Aldel niet meer mogelijk om tegen een goede marktprijs aluminium te produceren. Het bedrijf heeft geld nodig. Daarom heeft Aldel de afgelopen tijd getracht om externe leveranciers aan te trekken. Wanneer er weer voldoende geld beschikbaar is en er ook sprake is van lagere energieprijzen dan zou Aldel weer opgestart worden. Het bedrijf zit in de waakvlamstand waardoor opstarten weer mogelijk is. Financieel directeur Eric Wildschut wil zelf ook de aluminiumfabriek zo snel mogelijk weer opstarten zodra de energieprijzen weer gedaald zijn.

De toekomst voor Aldel is onzeker. Een uitstel van betaling is toegekend maar het is nog onzeker of het bedrijf uit de financiële problemen komt. Een faillissement behoort helaas ook nog tot de mogelijkheden. Er is inmiddels een curator door de rechtbank aangewezen. Deze curator moet de mogelijkheden gaan bekijken voor een overname van de aluminiumfabriek door een andere partij.