50 Miljoen actieve Twitter-accounts zijn bots in 2017

Gemiddeld zijn 9 tot 15 procent van de actieve gebruikers van Twitter zogenaamde bots. Dit komt naar voren uit een onderzoek. Dit onderzoek is uitgevoerd door een aantal onderzoekers van de Universiteiten van Zuid-Californië en Indiana. Bots op Twitter zijn accounts die geautomatiseerd zijn. Deze bots voeren eenvoudige opdrachten uit zoals het retweeten van berichten of het liken van berichten. Hierdoor kunnen deze bots een bepaalde invloed uitoefenen op de media. De bots worden door bedrijven vaak tegen betaling ontwikkeld en geprogrammeerd.

Aantal bots op Twitter
Volgens de meest recente kwartaalcijfers zou Twitter in totaal 320 miljoen gebruikers hebben. Als men hiervan het percentage bots uit het onderzoek neemt dat is ongeveer 30 tot 50 miljoen van het totaal aantal gebruikers een bot. Dat is een aanzienlijk aantal en dat is niet gunstig voor Twitter. Het bedrijf Twitter groeit de laatste tijd nauwelijks. Verschillende vormen van social media zijn in opkomst waardoor Twitter meer naar de achtergrond verdwijnt. Twitter is van mening dat het aantal bots dat door de onderzoekers wordt ingeschat aan de hoge kant is. Volgens Twitter waren op 31 december 2016 maximaal 27 miljoen accounts geautomatiseerd aan het twitteren. Dit is omgerekend 8,5 procent.

Het lokaliseren van bots
Een bot is een geautomatiseerd programma die een bepaalde voorgeprogrammeerde bewerking uitvoert. Een bot is geen mens en heeft daardoor ook geen vrienden of andere sociale relaties waarover getwitterd kan worden. Dit is slechts één indicatie dat het om een bot gaat. Omdat bots geprogrammeerd zijn laten ze ook een bepaald gedrag zien er zit een bepaalde lijn of programma in de manier waarop bots activiteiten ondernemen. Zo kan iedere dag op hetzelfde moment een bepaalde actie worden verricht zoals een like of een retweet. Deze patronen kunnen onderzoekers in kaart brengen en op basis daarvan kunnen ze concluderen of een twitteraccount een bot is of juist niet. Aan het begin van 2016 had de BBC al een melding gedaan van een groot netwerk van zogenaamde Twitter-bots. Toen ging het om een netwerk van 350.000 accounts die samen maar ook los van elkaar kunnen opereren.