In 2019 zijn 8,1 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd

Het afgelopen jaar zijn er in Nederland in totaal 8,1 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Dat bericht werd dinsdag 28 januari 2020 bekend gemaakt door onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. Deze organisatie maakte de het nieuws bekend in het jaarlijkse Nationaal Solar Trendrapport. Het aantal zonnepanelen dat in 2019 is geplaatst is bijna het dubbele van 2018. Toen werden er 4,6 miljoen panelen geïnstalleerd. Het aantal geplaatste zonnepanelen in 2019 is daardoor op een nieuw record gekomen. De afgelopen jaren is het aantal zonnepanelen in Nederland toegenomen.

Zo werden in 2017 nog 3,1 miljoen zonnepanelen geplaatst. Het plaatsen van zonnepanelen is populair. Zowel op bestaande woningen als nieuwe woningen verschijnen steeds vaker zonnepanelen. Deze ontwikkeling vloeit ook voort uit de energietransitie die plaatsvind in de installatietechniek. Steeds meer woningen en bedrijven stappen af van aardgas en gaan over op een volledige elektrische energievoorziening. Dit wordt ook wel allelektric genoemd. Het spreekt voor zich dat een volledige elektrische energievoorziening ook meer elektrische energie verbruikt. Daarom worden zonnepanelen bijna noodzakelijk als men de maandelijkse kosten wil drukken.

Er worden in Nederland steeds meer zonnepanelen ingevoerd. In 2019 werden tot en met november voor een bedrag van 2,6 miljard euro aan zonnepanelen ingevoerd. Dat blijkt uit gegevens van de Douane. Ook dit bedrag is hoger dan in 2018. Dat jaar lag het bedrag voor het aantal ingevoerde zonnepanelen ongeveer 33 procent lager. Dat betekent dat er in 2018 voor een bedrag van 1,95 miljard euro aan panelen langs de douane ging.