Wat wordt bedoelt met dag of dagmaat in de bouwkunde?

In de bouwkunde worden verschillende begrippen gebruikt die gemakkelijk voor verwarring kunnen zorgen omdat ze ook een andere betekenis of uitleg hebben. Een voorbeeld hiervan is het woord ‘dag’. In de bouwkunde wordt dit woord gebruikt om het binnenvlak van een bepaald materiaal aan te duiden dat een opening omsluit. De afmetingen van de dag worden de dagmaat genoemd. Dit is de binnenwerkse maat oftewel de afstand tussen de dagkanten van een bepaald materiaal of object. Andere woorden voor de dag zijn, dagkant, dagzijde of negge.

Voorbeeld van dagmaat
Een voorbeeld van een dagmaat is de ruimte tussen de kozijnstijlen van een enkele deur. Dit is de vrije doorgang. Men kan ook zeggen de deurbreedte min twee keer de sponningdiepte. Ook bij het plaatsen van dakramen en lichtkoepels spreekt men over een dagmaat. Dit is de ruimte die daadwerkelijk in het dak overblijft nadat men de kozijnen heeft geplaatst van het dakraam of de lichtkoepel.

Als men het over iets ‘in de dag’ plaatsen heeft, dan doelt men op het plaatsen van bijvoorbeeld een deur aan de binnenkant van de opening. Als men iets ‘op de dag’ wil plaatsen dan heeft men het over het plaatsen van iets over de dag heen. Deze bewoordingen worden voornamelijk gebruikt als men zonwering, zoals rolgordijnen en jaloezieën, wil plaatsen over de opening van bijvoorbeeld een raam heen.