Wat is oscilleren in de techniek?

Oscilleren is een beweging die herhaaldelijk heen en weer gaat in dezelfde beweegrichtingen. Als men bijvoorbeeld spreekt van oscillatietechnologie voor zagen dan maken deze een heen-en-weergaande beweging zodat er een zaagsnede kan worden gemaakt. Multitools kunnen oscillerend zijn uitgevoerd waarbij er verschillende opzetstukken kunnen worden aangebracht om te zagen, slijpen, snijden of te schrapen

Oscilleren van een magnetische sensor

Het begrip oscilleren wordt in de techniek veel breder toegepast dan alleen oscillerende gereedschappen. Zo komt men het woord oscilleren ook tegen als men het heeft over de werking van magnetische sensoren. Hierbij heeft men het over een LC oscillerende kring, deze magnetische kring bestaat uit een spoel en een condensator.
Magnetische sensoren werken samen met een strook magnetisch materiaal. Als er tussen de magnetische sensor en de strook magnetisch materiaal een object verschijnt dan wordt de oscillerende werking tussen de magneetsensor en de magnetische strook gedempt. Daardoor kan de sensor als het ware een object waarnemen.