Technici opleiden vanaf oktober 2023

Het opleiden van technici moet meer aandacht krijgen vanaf oktober 2023. Gisteren werd al duidelijk dat de techniek nog voor een groot deel een mannensector is omdat er weinig vrouwen een technische opleiding volgen. Dat is natuurlijk jammer want de techniek is voor iedereen. Voor mannen én vrouwen heeft de techniek veel te bieden. Daarnaast is de techniek ook behoorlijk gemoderniseerd waardoor de nadruk meer komt te liggen op software en automatisering. Dat maakt dat er veel uiteenlopende richtingen zijn waar je jezelf binnen de techniek in kunt specialiseren. Hoe meer keuzemogelijkheden hoe interessanter de sector.

Moderne techniek

Verder is de techniek tegenwoordig ook minder zwaar dan vroeger. Door moderne hijs- en hefmiddelen, exoskeletten, cobots en robots zijn er veel mogelijkheden om het werk van mensen veiliger en minder belastend te maken. Lassers kunnen bijvoorbeeld steeds vaker gebruik maken van lasrobots of manipulatoren. Ook in de verspaning zijn veel computergestuurde machines in staat om bewerkingen volledig geautomatiseerd te maken. Al deze ontwikkelingen maken dat de techniek steeds meer werk uit handen kan nemen van mensen. De toepassing van techniek is breed van de chemie tot en met de zorg.

Vmbo PIE

Omdat de wereld steeds innovatiever wordt en technischer is het belangrijk dat meer mensen kiezen voor de techniek. Dat begint in feite al op het vmbo waar leerlingen hun profielkeuze kunnen maken voor Produceren Installeren en Energie oftewel PIE. Een prachtig breed profiel waar de eerste basis wordt gelegd voor een verdere loopbaan in de techniek. Deze loopbaan kan verder lopen via het mbo naar het hbo. Er zijn uiteraard ook andere opleidingskeuzes mogelijk. Hoe iemand in de techniek aan de slag gaat en in de techniek blijft werken is vaak heel verschillend. Dat maakt techniek divers maar ook de technici zijn vaak hele diverse mensen met verschillende achtergronden. Iedere techneut is uniek en heeft speciale kennis die een bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Daarom is het belangrijk dat de maatschappij meer oog krijgt voor de techniek en voor technici.