DNB: Nederlandse banken zijn sterk tijdens de coronacrisis in 2020

De banken in Nederland hebben een goede stabiele basis in 2020. Dat zorgt er voor dat Nederlandse banken er tijdens de coronacrisis beter voorstaan dan tijdens de kredietcrisis die meer dan 10 jaar gelden heeft plaatsgevonden. Hoewel de positie van banken is verbeterd kan het financiële systeem wel een grote klap krijgen als de pandemie langer gaat voortduren waardoor de contactbeperkende maatregelen langer noodzakelijk zijn. Dit werd maandag bekend gemaakt door De Nederlandsche Bank (DNB) in het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS).

De crisis die nu plaatsvind heeft niet haar oorzaak in de bankensector maar juist daar buiten. De banken zelf zijn gezonder geworden. Dat betekent in de praktijk dat ze meer buffers hebben opgebouwd. Door die grotere buffers kunnen ze pieken en dalen in de economie beter opvangen. Dat zorgt er ook voor dat  banken ook in staat zijn om zowel bedrijven als huishoudens te ondersteunen om de coronacrisis goed door te komen. Consumenten kunnen onder bepaalde voorwaarden bij banken afspraken maken om hun hypotheekbetalingen uit te stellen. Verder kunnen bedrijven vragen om later af te lossen op leningen. Banken komen door dit beleid niet direct in de problemen.

Doormiddel van een stresstest van DNB is duidelijk geworden dat de impact van de coronacrisis op Nederlandse financiële instellingen toeneemt als de economische crisis langer duurt. Als de economie 12 procent of meer gaat krimpen zal het belangrijkste kapitaalratio van 16,5 procent eind vorig jaar dalen naar 11 procent eind 2022. Zelfs als dit scenario plaatsvind zal dit volgens DNB geen “noemenswaardige gevolgen voor de kredietverlening” hebben.