Nederlanders demonstreren tegen Belgische kerncentrale in mei 2016

Op 22 mei 2016 hebben enkele honderden demonstranten zich verzameld in Maastricht. Ze hielden daar een demonstratie tegen het handhaven van de Belgische kerncentrale in Tihange. Deze kerncentrale staat ongeveer veertig kilometer van Maastricht en is al decennia in gebruik. Aan het einde van 2015 en het begin van 2016 werd de kerncentrale regelmatig stilgelegd omdat er sprake was van technische problemen.

Verschillende Belgen maar ook Nederlanders maken zich zorgen over de veiligheid van de Belgische kerncentrale. Daarom hebben de politieke partij GroenLinks Maastricht en het Milieu Front Eijsden het initiatief genomen om een demonstratie te houden. Daarbij worden de initiatiefnemers ondersteund door alle lokale Maastrichtse politieke partijen.

Hoewel het aantal demonstraten dat deel nam aan de demonstratie beperkt bleef tot een paar honderd was de samenstelling van de demonstratie divers. Er namen ook vertegenwoordigers van milieuorganisaties uit Duitsland en België deel. De demonstranten maakten kenbaar dat ze het oonjuist vinden dat kerncentrales dicht bij grenzen worden gebouwd zonder dat de burgers van buurlanden inspraak hebben over de veiligheid van de kerncentrales. Dit zei Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks.

Het is volgens haar in belang van Euregionale samenwerking dat er meer inspraak mogelijk is. De demonstratie was vooral gericht tegen het langer openhouden van verouderde centrales. Daarbij richtte men zich vooral op de kerncentrale Tihange die vorig jaar en begin 2016 een aantal keer in opspraak is geweest vanwege storingen en lekkage.  In Japan is na de grote kernramp bijzonder grote belangstelling voor problemen met kerncentrales daarom was er vanuit Japan een kleine groep mensen vertrokken om verslag uit te kunnen brengen over de demonstratie in Maastricht.

Reactie van Technisch Werken

Kernenergie staat meestal pas echt in de belangstelling als er een kernramp is geweest.  Dat is nu al weer een tijdje geleden. Toch blijven veel verouderde kerncentrales open in de wereld.  Er lijken te weinig alternatieven te zijn voor kernenergie. Maar is die conclusie wel juist? Is het niet veel te gemakkelijk om de oude kerncentrales open te houden en ons niet te richten op nieuwe energiebronnen?  We moeten juist aan de slag om nieuwe oplossingen te bedenken. Daarbij moeten we niet alleen nieuwe energiebronnen bedenken, we moeten ook leren om minder energie nutteloos te verbruiken.  Energielabels en keurmerken duwen consumenten in de goede richting. Toch blijft het een feit: een beter milieu begint bij jezelf.