ECB zorgt voor dalende hypotheekrente in Nederland in 2019

De Europese Centrale Bank heeft een grote invloed op de rente van de kapitaalmarkt. Vanuit Europa bepaald deze centrale bank namelijk hoeveel rente banken moeten betalen om het geld bij de ECB te stallen. daarnaast heeft de ECB de afgelopen jaren voor duizenden miljarden aan staatsobligaties opgekocht wereldwijd. Op dit moment heeft ECB voor een bedrag van 2.600 miljard euro aan obligaties op hun balans staan. Dat zorgde er voor dat de rente nog verder naar beneden is gegaan. Europese consumenten merken dit in de praktijk op twee manieren: lenen wordt goedkoper en sparen wordt minder interessant. De hypotheekrentes zakken steeds verder en het einde hiervan is nog niet in zicht.

Vermoedelijk gaan de rentes tegen het einde van 2019 nog verder omlaag. De ECB hoopt door haar rentebeleid de economie te beïnvloeden. Door een lage rente zullen veel mensen meer geld gaan uitgeven is de gedachte. Hoe meer mensen en bedrijven geld uitgeven hoe hoger de inflatie wordt. De ECB heeft als richtlijn voor de inflatie in Europa ongeveer 2 procent aangegeven. Dit percentage wordt echter lang niet gehaald. De inflatie ligt veel lager. Als geld lenen goedkoper wordt en consumenten worden aangespoord om meer geld uit te geven kan dat een positief effect hebben op de economie maar dat hoeft niet.

Door alle aandacht en stimuleringsmaatregelen krijgen consumenten ook argwaan en worden ze terughoudend in het uitgeven van grote bedragen. Ze verwachten dat de rente nog verder gaat dalen of dat er nog meer maatregelen zullen komen. Consumenten kunnen daardoor besluiten om eerst helemaal geen grote uitgaven te doen. Dat kan er voor zorgen dat het beleid van de ECB niet werkt en er ondanks de lage hypotheekrente nauwelijks woningen worden verkocht.