Lage hypotheekrente zorgt er voor dat de woningmarkt langzaam afkoelt in 2019

De hypotheekrente staat in 2019 historisch laag. In augustus 2019 staat de hypotheekrente van de Rabobank voor een periode van 30 jaar op 3,05 procent. Dat is bijzonder laag er zijn zelfs hypotheekverstrekkers die nog lager zitten. Dat zorgt er voor dat er veel hypotheken zijn overgesloten de afgelopen tijd. De meeste mensen die dit hebben overwogen hebben aan het begin van 2019 hun hypotheek al overgesloten. Toen wist men nog niet zeker of de hypotheekrente nog verder zou dalen. Dat blijkt nu inmiddels wel het geval te zijn.

Vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) zijn de berichten over een lagere rente redelijk duidelijk. Deze centrale bank schuwt er niet voor om een nog lagere rente in te voeren om de economie in Europa te laten groeien. Het gevolg is echter wel dat de financiële situatie in Europa wel minder gezond en zeker minder natuurlijk wordt. De overheid van Europa maar ook de Nederlandse overheid wil dat consumenten en bedrijven geld blijven lenen en geld blijven uitgeven. Op die manier worde de economie draaiende gehouden in een tijd waarin het consumentenvertrouwen daalt en het producentenvertrouwen en het ondernemersvertrouwen eveneens afneemt. De aanschaf van een woning is een belangrijke uitgave die er voor kan zorgen dat er meer geld wordt besteed vooral wanneer de woningprijzen omhoog gaan. Dan treed er een soort inflatie op in de woningmarkt.

Doordat mensen steeds meer geld kunnen lenen voor woningen en hypotheken feitelijk goedkoper worden koelt de woningmarkt minder snel af. Als de ECB en de hypotheekverstrekkers geen lagere (hypotheek)rente doorvoerden zou de woningmarkt binnen zeer korte tijd afgekoeld worden en zouden de woningprijzen zelfs hard omlaag schieten. Als niemand namelijk (voldoende) geld voor een woning kan lenen gaat de vraag keihard achteruit en dat heeft direct een effect op de gemiddelde vraagprijs voor een woning. Die gaat dan namelijk ook onderuit waardoor een hoop fictief geld is verdampt. Er streed dan een soort deflatie op in de woningmarkt. Met andere woorden de huizenbubbel loopt langzaam leeg. Dan kan de woningmarkt wel gezonder worden maar voor het zover is zal de hypotheekrente eerst nog verder gaan dalen en zal de ongezonde woningmarkt nog wel even in stand worden gehouden.