Wat voor materiaal is eboniet en waar wordt dit voor gebruikt?

Eboniet is een materiaal dat ook wel hardrubber, vulcaniet of pararubber wordt genoemd. Als aanduiding voor eboniet gebruikt men ook wel de afgekorte variant van pararubber namelijk ‘para’. Eboniet wordt gemaakt van rubber. Hieraan wordt een overmaat aan zwavel toegevoegd. Het percentage zwavel in eboniet is dertig tot vijftig procent. Eboniet ontstaat doormiddel van het vulkaniseren van rubber met zwavel.  Hierdoor ontstaan dwarsverbindingen tussen verschillende monomeerketens. Door het vulkaniseren ontstaat een hard en stug materiaal. In deegachtige toestand wordt het materiaal gewalst tot staven of platen.

Eigenschappen van eboniet
Eboniet is een bros en hard materiaal. Het materiaal kan goed worden bewerkt. Daarnaast is het materiaal niet gevoelig voor basen en zuren. Eboniet kan wel een bepaalde uitslag krijgen door de inwerking van licht. Door licht ontstaat aan de oppervlakte van het materiaal zwavelzuur. Hierdoor gaat eboniet groen, grauw of wit uitslaan.

Eboniet is een thermoharder. Dit houdt in dat het materiaal onder invloed van een hoge temperatuur hard wordt. Daarnaast is eboniet een goede isolator, het materiaal heeft een hoge weerstand tegen elektrische stroom. Daardoor geleid het materiaal elektrische stroom nauwelijks. De doorslagvastheid is zeer hoog (20-30 kV/mm). Verder is het materiaal goed bestand tegen zwavelzuur.

Waar wordt eboniet voor gebruikt?
Eboniet is een materiaal dat in verschillende producten wordt verwerkt. Zo wordt het materiaal onder andere toegepast in elektrotechnische installaties en schakelborden. Ook wordt het materiaal gebruikt ter ondersteuning van klemmen. Ook accubakken kunnen van eboniet worden gemaakt omdat het materiaal goed bestand is tegen zuren zoals accuzuur. Verder wordt eboniet ook als hoofdbestandsdeel toegepast van gummiknuppels. Eboniet wordt ook toegepast in mondstukken van muziekinstrumenten zoals saxofoons.