Woningmarkt voor monumenten minder krap dan reguliere koopwoningen in 2018

Monumentale woningen hebben over het algemeen een hogere prijs dan reguliere koopwoningen. Toch is de markt voor monumentale woningen wel meer in evenwicht dan de overige koopwoningen die verkocht worden. In 2017 werd gemiddeld 481.000 voor een monumentale koopwoning betaald. Als men kijkt naar de totale woningmarkt dan werd het afgelopen jaar gemiddeld 260.000 euro voor een woning betaald. Dit bericht werd woensdag 14 februari 2018 bekend gemaakt door het Restauratiefonds en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Monumentale panden worden duurder
Daarnaast worden monumentale panden steeds duurder. Zo werd in 2017 in totaal 9,5 procent meer betaald per vierkante meter voor een monumentale woning ten opzichte van 2016. De totale woningmarkt had echter een prijsstijging van 7,8 procent per vierkante meter in 2017. Sjoerd Slagter van het Restauratiefonds geeft aan dat veel mensen de meerwaarde inzien van monumenten. Mensen die een monumentaal pand kopen worden zogenaamd “rentmeester” van een “uniek stukje Nederlands erfgoed”. Er is daarom een bepaalde aantrekkingskracht van monumenten voor woningkopers. Echter is het aanbod van monumenten redelijk hoog en de vraag ook hoog waardoor de prijzen van monumentale woningen hoger worden op de woningmarkt. Elk monumentaal pand heeft een unieke geschiedenis en een uniek karakter. Woningkopers denken langer na over de koop van een monumentaal pand maar zijn dan vaak ook bereid om meer te betalen.

NVM krapte-indicator
De NVM hanteert een zogenaamde krapte-indicator. Deze toont het aantal keuzemogelijkheden oftewel het aanbod van waaruit huizenkopers op de woningmarkt kunnen kiezen. Deze krapte-indicator kwam eind 2017 uit op 6,8 voor monumentale woningen. Voor de reguliere woningmarkt kwam deze indicator uit op 4,3. Dat maakt duidelijk dat er meer aanbod is aan monumentale woningen op de woningmarkt. In totaal stonden er in de maand februari op de website van Funda 2.452 monumenten en monumentale panden in de verkoop. Gemiddeld worden monumentale panden pas na 153 dagen verkocht. Voor reguliere koopwoningen is dit 58 dagen.