Wegens wanbeleid ontslagen Boeing-directeur Dennis Muilenburg krijgt ruim 55 miljoen euro mee

In december 2019 werd de CEO van Boeing, Dennis Muilenburg, ontslagen. Hij heeft niet veel om trots op te zijn. Zo wordt hem onder andere een belangrijke rol in het Boeing 737 MAX-schandaal verweten. Om die reden krijg hij geen ontslagvergoeding. Hij werd ontslagen vanwege wanbeleid. Toch krijgt hij meer dan 62 miljoen dollar mee aan looncompensatie, aandelen en pensioenuitkeringen. Dit bedrag is omgerekend ruim 55 miljoen euro. Dat is buitengewoon pijnlijk voor personeelsleden van Boeing die door het wanbeleid van Dennis Muilenburg mogelijk hun baan verliezen. Het wordt tijd dat de graaicultuur van CEO’s en andere “topmanager” keihard wordt aangepakt.

Als ze niet datgene leveren waarvoor ze zijn aangenomen moeten ze geen forse bonussen en compensaties krijgen. Men zou hen eerder moeten beboeten voor wanbeleid en onkunde. Daardoor brengen ze bedrijven op de rand van de afgrond. Boeing heeft het effect van het wanbeleid van Dennis Muilenburg goed gemerkt. Sinds maart 2019 staan de Boeing MAX-toestellen aan de grond. Deze beslissing is genomen na twee fatale ongevallen waarbij 346 mensen zijn omgekomen. De ongelukken zouden zijn veroorzaakt door technische problemen met het stuursysteem. Dit zou onder andere te maken hebben gehad met het ontwerp van de vliegtuigen.

Eigen medewerkers hadden de top al gewezen op deze problemen maar daar werd volgens de berichten niets mee gedaan. De conclusie is dus dat Dennis Muilenburg niet alleen Boeing aan de rand van de afgrond heeft gebracht maar ook medeverantwoordelijk is voor 346 doden. Waarschijnlijk zal hij niet wakker liggen van het bloed dat aan zijn handen kleeft. Weer een gewetenloze CEO die met flink wat geld is weggestuurd. De overheden doen nog steeds niets. Dat geeft ook wat aan over de cultuur binnen de overheden. Graaien en gewetenloos handelen wordt niet gestraft.