Wat is heavy metal en waar komt de term heavy metal vandaan?

Heavy metal is stevige muziek die aan het begin van de jaren zeventig van de twintigste eeuw is ontstaan. Heavy metal wordt ook wel gewoon metal genoemd en is ontstaan uit de hardrock muziek. In tegenstelling tot hardrock is heavy metal sneller en vaak ook agressiever. Uit heavy metal zijn verschillende andere metalvarianten ontstaan. Door de jaren heen zijn verschillende soorten metal ontstaan die allemaal van heavy metal zijn afgeleid. Hierbij kan gedacht worden aan deathmetal, thrashmetal, powermetal, doommetal, grindmetal, speedmatal, gothic metal en sludgemetal.

Songteksten van metalbands
De onderwerpen waarover wordt gezongen verschillen sterk. Dit kan per metalband verschillen. Er zijn bands die songteksten schrijven over politiek of maatschappelijke problemen. Daarnaast zijn er ook teksten die gaan over geschiedenis of religie. De invalshoeken van deze onderwerpen zijn divers. Sommige bands richten zich op de duistere kant van de maatschappij terwijl andere bands juist meer gericht zijn op de positieve kant. Er wordt ook wel een verschil gemaakt tussen white metal en black metal.

Waar komt de term heavy metal vandaan?
Het is moeilijk om de exacte oorsprong van de term heavy metal te achterhalen. Vermoedelijk komt deze term uit de staalindustrie van Engeland. De locatie waar deze muziekstijl vandaan komt is waarschijnlijk Birmingham. Hier zijn diverse grote staalfabrieken gevestigd. In de twintigste eeuw waren veel mensen werkzaam voor deze staalfabrieken. Het werk was hard en de omstandigheden waren zwaar. Bij een aantal van deze fabrieken werden zware metalen verwerkt. In de vrije tijd gingen een aantal metaalarbeiders muziek maken. Uiteindelijk wensten ze hiermee succes te behalen zodat ze niet meer in de zware industrie hoefden te werken maar hun geld konden verdienen met muziek. Een aantal van de heavy metal bands die in de jaren zeventig van de twintigste eeuw ontstonden is dat ook gelukt. Heavy metal heeft zijn oorsprong zeer waarschijnlijk in de metaalindustrie.