Loodgieters zijn werkzaam in de bouw. Het beroep richt zich met name op het aanleggen en onderhouden van waterleidingen en riolering en het monteren en demonteren sanitair. Ook het aanleggen van verwarmingsinstallaties wordt vaak tot het takenpakket van een loodgieter gerekend. Een loodgieter is door dit brede takenpakket een allround vakman die goed op de hoogte moet zijn van verschillende installatiesystemen. Naast het aanleggen van deze systemen moet een loodgieter deze systemen ook onderhouden en storingen oplossen.
Waar komt de functienaam loodgieter vandaan?
Loodgieter is een oude functiebenaming. Deze functienaam stamt nog uit de tijd dat loodgieters nog daadwerkelijk lood moesten gieten. Dit gieten van lood werd gedaan om loden pijpen te gieten en loden stroken. Deze stroken van lood werden gebruikt om waterleidingen te repareren. Na de Tweede Wereldoorlog waren loodgieters in Nederland belangrijke vakmensen die hielpen om Nederland weer op te bouwen. Verschillende loodgieters zetten een eigen bedrijf op in dorpen en steden om aan de lokale vraag te kunnen voldoen. Er werden drie belangrijke eisen gesteld om een loodgietersbedrijf te mogen starten. De eerste eis was dat men over een middelstandsdiploma beschikte. Daarnaast moest de aankomend loodgieter over een vakdiploma beschikken en moest hij een bepaalde kredietwaardigheid hebben. Het vakdiploma voor loodgieters kon eventueel in een avondopleiding worden gehaald. Dit is het GAWALO-diploma en gemiddelde loodgieter had vier tot vijf jaar nodig om het diploma te behalen. GAWALO is een afkorting die staat voor GAsfitter, WAterfitter en Loodgieter.
Wat doen loodgieters tegenwoordig?
Tegenwoordig is de term loodgieter verouderd. Loodgieters hebben een veel breder takenpakket en gieten geen lood meer. Lood is giftig en de toepassing daarvan in waterleidingen is verboden. Zelfs de legering van het soldeertin dat wordt gebruikt voor waterleidingen moet volgens Europese richtlijnen vrij zijn van lood. Loodgieters leggen tegenwoordig nog steeds waterleidingen aan. Daarnaast plaatsen ze sanitair, verwarmingsinstallaties en alles wat daar bij hoort. Ook het aanleggen en fitten van gasleidingen wordt door loodgieters gedaan. Loodgieters zijn allround medewerkers op de bouw.
Is een loodgieter hetzelfde als een installatiemonteur?
Een loodgieter is een verouderde functienaam. In feite is een loodgieter een installatiemonteur. Wanneer in vacatures om een loodgieter wordt gevraagd bedoelen bedrijven vaak wel installatiemonteurs die ervaring hebben met het aanleggen en het fitten van leidingen. Ook het buigen van bochten en het aansluiten van bijbehorend sanitair wordt specifiek gekoppeld aan de functienaam loodgieter. De functienaam installatiemonteur is veel breder. Daaronder valt ook het aanleggen van verwarming en ketels ten behoeve van Cv-installaties. Een installatiemonteur is daardoor meer gericht op complete installaties en een loodgieter meer op leidingwerk. Deze scheidingslijn wordt in de praktijk niet overal toegepast. De termen loodgieter en installatiemonteur worden nog veel doorelkaar heen gebruikt. Daarom is het altijd verstandig om goed de functieprofielen en vacatures van bedrijven door te lezen. Per bedrijf kan het beeld van de functie ‘loodgieter’ verschillen.