Zonnepanelen waren een aantal jaren geleden razend populair. Er werden zonnepanelen geplaatst op vele bedrijfspanden, boerderijen en woningen. Bedrijven die zonnepanelen verkochten en plaatsten kwamen als paddenstoelen uit de grond. Hoe anders is dit geweest in 2024. Toen is de verkoop van zonnepanelen in Nederland vrijwel volledig onderuit gegaan. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen die deze verandering op de markt hebben veroorzaakt. Allereerst verdwijnt de salderingsregeling waardoor zonne-energie die ‘teveel’ is opgewekt niet weggestreept kan worden tegen momenten waarop er meer stroom van het lichtnet wordt afgenomen. Daarnaast moeten mensen ook steeds vaker betalen wanneer er teveel stroom wordt opgewekt op dagen met een grote lichtintensiteit en weinig vraag naar stroom. Een overschot aan stroomproductie wordt zo bestraft in plaats van beloond. Voor mensen met zonnepanelen is dit natuurlijk een hele onwenselijke situatie.
Salderingsregeling beperkt
Daarnaast weerhoudt het beperken van de salderingsregeling ook andere woningeigenaren en eigenaren van bedrijfspanden om investeringen te doen in zonnepanelen. Het lijkt er voor veel mensen op dat de aanschaf van zonnepanelen eerst werd gestimuleerd om vervolgens maatregelen te treffen waardoor zonnepanelen veel minder gunstig zijn op financieel gebied. De rekenvoorbeelden die eerder werden getoond op het gebied van de terugverdientijd van zonnepanelen gingen uit van de situatie die toen aan de orde was. Mensen die toen een goede berekening hebben kunnen maken van de kosten en het moment waarop zonnepanelen terugverdiend werden zijn nu dikwijls teleurgesteld. Door veranderingen in regelgeving is de terugverdientijd nu vaak veel langer dan van te voren werd ingeschat.
Lagere energieprijzen
Bovendien zijn de energieprijzen nu veel lager geworden. Dat is natuurlijk gunstig nieuws maar men bespaard ook veel minder als men zonnepanelen aanschaft als de prijzen van stroom lager liggen. Ondanks deze ontwikkeling is de verkoop van zogenaamde thuisbatterijen aanzienlijk gestegen. Dit gegeven is naar voren gekomen uit cijfers van onderzoeksbureau DNE Research en vakblad Solar365. In 2024 werd volgens dit onderzoek in totaal aan 3,4 gigawattpiek (het maximale opwekvermogen) geïnstalleerd aan zonnepanelen. Het totale vermogen aan zonnepanelen dat in 2023 werd geïnstalleerd kwam toen nog uit op bijna 5 gigawattpiek.