UWV heeft in op 6 en 7 maart 2020 in totaal 50.000 aanvragen ontvangen voor tegemoetkoming in loonkosten

De afgelopen twee dagen heeft uitkeringsinstantie UWV in totaal meer 50.000 aanvragen ontvangen van bedrijven die graag een tegemoetkoming in de loonkosten wensen. Dit heeft de uitkeringsorganisatie bekend gemaakt op woensdag 8 april 2020. Het gaat hierbij om aanvragen van bedrijven die door de coronacrisis in financiële problemen zijn beland. Deze ondernemingen hebben gezien dat hun omzet gedeeltelijk verloren is gegaan door de economische effecten van de coronamaatregelen.

De overheid is echter bang dat bedrijven noodgedwongen personeel moeten ontslaan. Om die reden gaat de overheid maatregelen doorvoeren om ondernemers te steunen. Ondernemers in Nederland kunnen gebruik maken van een noodmaatregel voor het behoud van werkgelegenheid. Deze maatregel draagt daarom de toepasselijke naam Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW).

Werkgevers kunnen via het UWV een beroep doen op deze noodmaatregel. Daarvoor moet een ondernemer aantonen dat ze door de coronacrisis ten minste twintig procent van hun omzet zijn verloren. De maatregel moet er voor zorgen dat de werkgevers ondanks dit verlies aan inkomsten toch de lonen kunnen doorbetalen. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen ondernemingen 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen. De overheid heeft aangegeven dat werkgevers die een beroep doen op deze maatregel binnen twee tot vier weken het noodgeld kunnen verwachten. Daarmee wordt de aandacht gericht op de salarisdatum voor april.