Nog geen massaontslag voor flexwerkers vanwege corona in maart en april 2020

Door de uitbraak van het coronavirus werd een massaontslag verwacht voor flexwerkers in Nederland. Dit blijkt echter nog niet het geval te zijn eind maart. De meeste werkgevers houden hun flexwerkers nog aan het werk. Dit heeft directeur Raymond Puts van werkgeversorganisatie AWVN donderdag 26 maart 2020 aan Het Financieele Dagblad (FD) bekend gemaakt. De AWVN vertegenwoordigt werkgevers met opgeteld vijf miljoen werknemers in dienst.

Dat betekent dat de uitbraak van het coronavirus en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse economie nog voor een groot deel aan flexwerkers voorbij gaan. Toch is het de vraag hoe lang bedrijven de komende tijd hun flexwerkers in dienst kunnen houden. De virusuitbraak heeft er voor gezorgd dat de overheid een pakket van maatregelen moest invoeren. Dit pakket van maatregelen heeft een grote invloed gehad op de economie. Bedrijven in verschillende sectoren merken de maatregelen. Hierbij kun je denken aan de transportsector maar ook aan de horeca en de recreatieve sector.

Een aantal bedrijven heeft te maken met een lagere omzet en ook de marge staat onder druk. Raymond Puts liet een enquête houden onder de bedrijven die aangesloten zijn bij de AWVN. Hieruit kwam naar voren dat ongeveer tien procent van de werkgevers heeft besloten om afscheid te nemen van flexkrachten. Volgens Puts lijkt dit mee te vallen ten opzichte van de omzetdaling die de werkgevers hebben gemeld. Uit de enquête kwam namelijk ook naar voren dat een kwart van de deelnemende bedrijven een omzetverlies van meer dan 25 procent verwacht. Ongeveer tien procent van de bedrijven die deelnam aan het onderzoek verwacht juist een hogere omzet.

Verschillende organisaties zetten zich in voor het herplaatsen van uitzendkrachten en ander flexibel personeel dat door de coronacrisis zonder werk is geraakt. Een voorbeeld van een organisatie die zich hiervoor hard maakt is USG People. Deze organisatie heeft verschillende samenwerkingsverbanden met bedrijven en organisaties. Dit netwerk zorgt er voor dat er verschillende mogelijkheden geboden kunnen worden aan flexwerkers. USG People werkt tegen corona!