Topinkomens in 2017 harder gestegen

In Nederland zijn de topinkomens vorig jaar harder gestegen dan in de jaren daarvoor. Daarnaast is ook de zogenaamde loonkloof tussen de werkvloer en de top toegenomen. Dit kwam naar voren uit een jaarlijks onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de topmanager van 111 toonaangevende bedrijven in Nederland.

De salarissen van de hoogste directeurs namen in 2017 toe met gemiddeld ongeveer 4,2 procent. Dat betekent een stijging van 757.000 euro naar 789.000 euro. De toename in de salarissen heeft vooral te maken met de stijging in de bonussen van de top. Deze bonussen vielen gemiddeld tien procent hoger uit. De bedrijven die door de Volkskrant werden onderzocht hadden echter maar een gemiddelde stijging van 2,8 procent in de loonkosten. Deze loonkosten stegen tot 76.000 euro voor de bedrijven.

Het grootste verschil tussen de top en de werkvloer werd gemeten bij Unilever. De grote Nederlands-Britse multinational had een extreem groot verschil tussen de topman en een gemiddelde werknemer. In 2017 verdiende topman Paul Polman ongeveer 287 keer zo veel als de gemiddelde werknemer. Polman is echter niet de bestbetaalde topman. Hij staat op de tweede plek. In 2017 steeg zijn beloning met bijna een derde tot 11,7 miljoen euro.

De bestbetaalde bestuursvoorzitter was Nancy McKinstry. Deze Amerikaanse topvrouw is werkzaam bij het informatieconcern Wolters Kluwer. Zijn ontving in totaal 14,5 miljoen euro. Dit bedrag is een optelsom van het basissalaris, bonus, pensioen, onkosten en aandelenwinsten.