Aantal hypotheken gestegen in december 2017

De woningverkoop is in Nederland in de maand december 2017 toegenomen met 4,4 procent in vergelijking tot de maand december 2016. Dit bericht maakte het Kadaster op woensdag 17 januari 2018 bekend. Ten opzichte van de maand november zouden in december zelfs 34,4 procent meer woningen verkocht zijn.

Hypotheken
Voor de meeste woningen die worden verkocht wordt een hypotheek afgesloten. Hoewel de afgelopen tijd de regels voor het afsluiten van een hypotheek zijn aangescherpt worden er nog steeds veel woningen verkocht en hypotheken afgesloten. De hypotheekrente staat ook aan het einde van 2017 en het begin 2018 in verhouding tot voor de economische crisis laag. Dat maakt dat veel mensen een hypotheek kunnen betalen. Wel zullen woningkopers meer eigen geld moeten inbrengen voor de aanschaf van een woning.
In december 2017 nam het aantal geregistreerde hypotheken met 4,8 procent toe op jaarbasis tot 40.184. Ook hierbij is duidelijk een stijging merkbaar ten opzichte van de maand november. Zo is er in december een sprake van een stijging van 36 procent ten opzichte van de maand daarvoor.