Tata Steel IJmuiden is te laat begonnen met schoner produceren

Staalproducent Tata Steel in IJmuiden is te laat begonnen met het verduurzamen van haar productie. Dat heeft de directeur Hans van den Berg aangegeven tijdens een interview dat werd gehouden met NH Nieuws. Het bedrijf is de afgelopen tijd meerdere keren negatief in het nieuws geweest. Omwonenden en milieuorganisaties hebben een aantal keer duidelijk gemaakt dat Tata Steel meer moet doen om de uitstoot van schadelijke processen te beperken. Door deze kritiek heeft Tata Steel haar proces om te verduurzamen volgens Van den Berg “wel degelijk versneld”.

Productieproces

Desondanks moet er nog veel gebeuren volgens Van den Berg voordat het productieproces pas echt verduurzaamd is. Daarbij benoemde hij ook een voorbeeld dat mensen stof van de uitstoot van de fabriek kunnen aantreffen op een “waslijn” en dat dit niet meer van deze tijd is. Daarbij doelde hij op de kritiek die omwonenden hadden op het stof wat uit de fabrieken werd uitgestoten en overal in de omgeving neerdaalde, waaronder op vensterbanken, daken en dus ook waslijnen. Mensen zijn deze stofdeeltjes zat en willen dat Tata Steel voorkomt dat er schadelijke stoffen in de lucht komen.

Duurzaamheidsslag

Daarom wordt het tijd voor een omvangrijke duurzaamheidsslag voor de staalproducent. Het bedrijf kondigde in 2021 al aan dat ze in Nederland bereid zou zijn om in het staalproductieproces over te stappen op aardgas in plaats van op kolen en uiteindelijk zou het bedrijf duurzame waterstof willen gebruiken als brandstof om staal tot smelten te brengen in de hoogovens. Met deze brandstoffen kan net zo goed staal gemaakt worden als met kolen. Toch zorgen aardgas en waterstof wel voor minder uitstoot van CO2 en fijnstof in de lucht. Verder heeft Tata Steel aangegeven dat ze de stof-, stank- en geluidsoverlast gaat verminderen de komende tijd.

Winstgevendheid

Daarnaast probeert het bedrijf ook , een winstgevende producent van goed staal te blijven. Dat is een behoorlijke uitdaging. Dat erkend ook directeur Van den Berg. Het bedrijf zal de komende tijd met verschillende plannen moeten komen en er zullen een aantal stappen gezet moeten worden. Het is niet mogelijk om alle stappen in één keer te zetten. Er is nog uitdaging genoeg bij Tata Steel.