Ruim de helft van de huishoudens heeft te maken met hoge gasprijs in 2022

Meer dan de helft van de huishoudens heeft sinds augustus 2021 te maken gekregen met een hogere energierekening. Sommige huishoudens hebben daardoor zelfs 100 euro per maand extra moeten betalen voor de energierekening. Dit komt naar voren uit een analyse van economen van Rabobank. Deze economen hebben de transactiedata van klanten bekeken. Volgens deze data was bij 23 procent van de huishoudens in Nederland de energierekening in mei niet veranderd. Verder zou zelfs 19 procent van de huishoudens minder geld hebben uitgegeven aan aardgas en elektrische stroom.

In de berekening heeft de Rabobank de maandelijkse uitgaven aan energie vergeleken met de bestedingen in augustus 2021. Na augustus 2021 zijn de energieprijzen aanzienlijk gestegen in Nederland. De kans was daarom groot dat veel huishoudens meer geld zouden moeten betalen aan energielasten. Door de politieke spanningen tussen Europa en Rusland zijn de prijzen voor aardgas gestegen. Ook de prijs van elektrische stroom is toegenomen omdat veel elektrische stroom nog wordt opgewekt door aardgasgestookte energiecentrales. Verder worden ook steeds meer woningen verwarmd door gebruikt te maken van elektrisch aangedreven sustemen. Hierbij kun je denken aan warmtepompen.

Volgens de Rabobank is er sprake van een toenemend aantal mensen met een stijgende energierekening. Het aantal mensen dat een hogere energierekening heeft stijgt sneller dan het aantal mensen dat te maken heeft met een daling in de energierekening. Steeds meer huishoudens zullen daarom te maken krijgen met een stijging in de energielasten. De hoogte van de stijgingen verschilt onderling sterk volgens de Rabobank. Zo zijn er mensen die te maken hebben met een stijging van 50 euro. Dit is bij 19 procent van de mensen het geval.