Internationale energieagentschap: Rusland veroorzaker hoge gasprijs in Europa in 2021 en 2022

Volgens het internationale energieagentschap (IEA) is Rusland schuldig aan de hoge Europese gasprijzen. Het IEA geeft aan dat Rusland de aanvoer van aardgas niet verder verhoogd naar Europa hoewel dat wel mogelijk is volgens het internationale energieagentschap. De hoge gasprijzen hebben een schadelijk effect voor de economieën in Europese landen. Dat komt onder andere omdat huishoudens meer moeten betalen voor hun energierekening waardoor ze minder geld overhouden voor andere uitgaven. Ook bedrijven hebben te maken met hoge energiekosten.

IEA-directeur Fatih Birol geeft aan dat Rusland de belangrijkste gasleverancier van Europa is. Dat zorgt er voor dat Rusland veel macht heeft. Volgens het IEA zijn de gasleveringen van Rusland aanzienlijk lager ten opzichte van vorig jaar. In het vierde kwartaal van 2021 lagen de gasleveringen ongeveer een kwart lager dan in het vierde kwartaal van 2020. Dat is een aanzienlijke daling. Hoewel Rusland aangeeft dat ze veel meer gas nodig heeft voor eigen gebruik zou volgens de IEA Rusland wel een derde meer gas kunnen leveren aan Europa dan op dit moment gebeurd. Birol geeft aan dat het “gedrag van Rusland” er voor zorgt dat er een krapte is op de Europese gasmarkt.

Volgens het IEA heeft dat te maken met het Russische staatsgasconcern Gazprom. Deze organisatie houdt zich echter wel aan het langetermijncontract met Europa op het gebied van gasleveringen maar verkoopt juist minder gas aan Europa op de spotmarkt. De spotmarkt is een bijzondere markt waarbij de verkoop van gas heel snel gaat. Na het sluiten van een verkoopovereenkomst verwisselt het aardgas meteen van eigenaar. Hoewel de spanningen tussen Rusland en Europa op het gebied van aardgas verder oplopen is er ook sprake van een daling van de aardgasprijs. Dat komt omdat Amerika meer Lng levert aan Europa. Dit is vloeibaar aardgas. Voor Amerika is de levering van aardgas aan Europa politiek en economisch heel gunstig. Het zorgt voor meer invloed van Amerika in Europa en zorgt er daarnaast voor dat er een hoge prijs kan worden ontvangen voor aardgas. Want in Europa wil men veel betalen voor aardgas nu de leveringen vanuit Rusland zijn gereduceerd.