Rabobank verwacht nauwelijks economische groei tot en met 2024

De Nederlandse economie zal volgens de Rabobank nauwelijks economische groei gaan laten zien. De reden van de beperkte economische groei ligt onder andere op de arbeidsmarkt. Er is namelijk sprake van een groot tekort aan gekwalificeerd personeel. Daarnaast is er ook sprake van veel inflatie. Deze factoren zorgen voor een rem op de economische groei. Consumenten zijn voorzichtiger geworden in hun uitgaven. De Rabobank verwacht echter wel dat de werkloosheid iets omhoog zal gaan.

In 2022 zal de economie nog wel groeien in Nederland. Deze groei zal volgens de bank uitkomen op 4,2 procent. Dit komt volgens de Rabobank met name omdat de economie in de eerste maanden van dit jaar goed was hersteld van de klap van de coronapandemie. In de tweede helft van 2022 is dit herstel niet goed doorgezet. Dit komt ook naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze laten zien dat de economie in het derde kwartaal van 2022 een kleine krimp heeft getoond van 0,2 procent. In het laatste kwartaal van 2022 zal er volgens de Rabobank ook geen groei worden getoond in de economie.

In heel 2023 wordt een economische groei verwacht van 0,6 procent. Dit komt niet alleen door het gebrek aan personeel maar ook door het gebrek aan materiaal. Daardoor kan de economie onvoldoende doorgroeien. De productiebedrijven kunnen door het gebrek aan materialen minder productie draaien. Verder krijgen ook huishoudens in Nederland in toenemende mate last van de hoge prijzen voor boodschappen en de energierekening. De uitgaven worden daardoor minder.